Informationssamtal är ett samtal mellan en samtalsledare och föräldrar som inte bor tillsammans och som inte är överens om ett barns vårdnad, boende och umgänge.
Under informationssamtalet kan föräldrarna få information om lagstiftningen på området, domstolsprocessen, hur en utredning om vårdnad, boende och umgänge går till, samt hur en konflikt mellan föräldrarna kan påverka barnet. Föräldrarna ska även få information om och erbjudas ytterligare stöd, såsom samarbetssamtal och familjerådgivning.
Informationssamtalen syftar till att föräldrarna ska få information om samförståndslösningar för att kunna komma överens och slippa gå vidare till domstol. Den bästa lösningen för barnet är normalt sett är att föräldrarna kommer överens. Barnets bästa är därmed i fokus.
Den 1 mars 2022 började en ny bestämmelse, 6 kap. 17 c § föräldrabalken, att gälla. Denna innebär att det är obligatoriskt för föräldrar som inte är överens att delta i ett informationssamtal innan en vårdnadstvist i domstol inleds. Det innebär att domstolen inte får ta upp och pröva ett yrkande om vårdnad, boende eller umgänge innan ett informationssamtal genomförts.
Informationssamtalen begärs av föräldrarna själva och är kostnadsfria. Socialnämnden i den kommun där barnet är folkbokfört ansvarar för att informationssamtal kan hållas. Informationssamtalen ska hållas så snart som möjligt men senast inom fyra veckor från en förälders begäran. Efter samtalet får föräldrarna ett intyg på att de har deltagit. Informationssamtalet måste ha ägt rum inom ett år före det att yrkandet i domstolen framställs.
I första hand erbjuds ett gemensamt samtal med båda föräldrarna. Enskilda samtal kan dock komma att ske om socialnämnden bedömer att det finns särskilda skäl för det. Med särskilda skäl avses exempelvis att det framkommer tecken på att våld mot närstående har förekommit. Enskilda samtal ska även erbjudas om en av föräldrarna begär det.
Om ha du frågor om informationssamtal eller vill ha hjälp i en vårdnadstvist är du varmt välkommen att ta kontakt med oss på Advokatbyrån Familj & Försvar. Vi är specialister på området och har tystnadsplikt.
Vi erbjuder inledande gratis rådgivning per telefon för en behovsanalys och vi hjälper dig att ansöka om rättskydd eller rättshjälp.