Söker du en familjerättsadvokat i Stockholm som är specialist på arvstvister har du kommit rätt. Vi advokater på Advokatbyrån Familj & Försvar har omfattande erfarenhet av arvstvister och tvister om testamenten:
Du kan även genom ett så kallat legat testamentera viss egendom, sak eller pengar till en viss person (legatarie). Om en arvinge ärver procent i ditt dödsbo kallas de universella testamentstagare.
En bouppteckningsförrättning ska hållas inom tre månader från dödsdagen och bouppteckningen ska lämnas in till Skatteverket senast inom 4 månader från dödsfallet. Vi familjerättsadvokater hjälper dig gärna med bouppteckning och bouppteckningsförrättning. Vi är advokater som är specialiserade på familjerätt och arvsrätt.
När en person avlidit ska en bouppteckning upprättas. En bouppteckning skall bland annat innehålla uppgifter om den avlidne, arvingar, dödsbodelägare, arvtagare och universella testamentstagare. Bouppteckningen är enkelt förklarat en förteckning över den dödes tillgångar och skulder på dödsdagen. Om den avlidne var gift ska även den efterlevande makens tillgångar och skulder förtecknas.
Till en bouppteckningsförrättning ska flera intressenter kallas. Bl.a. släktingar som har rätt till arv, testamentstagare och efterarvingar. Även en make eller maka och sambo ska kallas till förrättningen. Efteråt ska det framgå av bouppteckningen vilka som varit närvarande. Vi hjälper dig med alla steg i bouppteckningen så att allt går rätt till. Vi kan även hjälpa till att skriva avtal om arvskifte. Välkommen att kontakta oss på Advokatbyrån Familj & Försvar.
Bouppteckningen påverkas både av bestämmelser om arv i lag och av testamenten. Skatteverket registrerar bouppteckningen. Om den som ansvarar för att en bouppteckning förrättas och lämnas in till Skatteverket, inte uppfyller sin skyldighet ska Skatteverket även se till att en bouppteckning förrättas och lämnas in.
Skriv ett eget testamente eller ett inbördes testamente för att själv bestämma hur dina tillgångar ska fördelas när du avlider samt skydda dina efterlevandes arv. Vi hjälper dig att, genom att upprätta ett testamente, skydda dina arvingars eller testamentstagares egendom genom att förordna om att:
Du kan även genom ett så kallat legat testamentera viss egendom, sak eller pengar till en viss person (legatarie). Om en arvinge ärver procent i ditt dödsbo kallas de universella testamentstagare.
Ett bra sätt att skydda barns egendom från insyn från överförmyndaren eller en förälders (förmyndares) insyn och inflytande är att i ett testamente eller gåva till en minderårig ange att egendomen ska förvaltas av en särskild förvaltare. Det är även möjligt att utforma krav på att den särskilda förvaltningen ska ske fram till dess att barnet är äldre än 18 år, till exempel 25 år eller 30 år.
Särskild förvaltning är vanligt efter en skilsmässa eller en separation för att den andra föräldern inte ska kunna påverka barnets arv eller när mor- eller farföräldrar testamenterar till barn eller barnbarn. Den särskilda förvaltaren ska tillse att den omyndiges egendom förvaltas på bästa sätt till en viss ålder och skydda barnets egendom från att till exempel en vårdnadshavare tar pengar från barnet. Förvaltaren godkänner ensam vilka saker som barnet ska få pengar till, tex. utbildning, bostad, fritidsaktiviteter, medicin eller utlandsresor m.m.
Du väljer själv vem som ska vara särskild förvaltare och kan ge förvaltaren arvode. Om barn ärver mer än åtta prisbasbelopp inkopplas överförmyndaren med en överförmyndarspärr till myndighetsålder om förordnande om särskild förvaltning saknas.
Nedan framgår exempel på hur arvet fördelas utan testamente. Observera att arvet aldrig blir enskild egendom utan testamente.
Om makarna har gemensamma barn, ärver makarna varandra fullt ut med fri förfoganderätt. Även egendom som varit enskild ärvs av den andra maken. Efter båda makarnas död ärver sedan de gemensamma barnen båda makarna till lika delar genom efterarv. För att arvet ska bli barnens enskilda egendom krävs testamente.
Gifta makar utan barn ärver varandra med fri förfoganderätt (även enskild egendom) om inte ett testamente upprättas. Efter bådas död ärver legala arvingar (släktingar) respektive makes del genom efterarv. Arvsordningen kan ändras genom testamente.
Om någon make har barn, ärver endast barnen den maken. För att makar med egna barn (särkullbarn) ska ärva varandra krävs testamente. Genom testamentet kan den make som har barn testamentera allt utom laglotten till den andra maken. Dina bröstarvingar (barn) har rätt till sin laglott men ska avräkna vad de redan erhållit i förskott på arv genom gåva. Nyttjanderätt går likaså att förordna till efterlevande make och vi får även många frågor gällande arv i orubbat bo.
Om du är ogift och singel följs arvsordningen till fullo utan testamente. Arvsordningen innebär att dina föräldrar i första hand ärver dig, i andra hand dina syskon och i tredje hand dina föräldrars syskon. I denna ordning. Den grupp som är livet är den grupp som ärver allt. Om dina föräldrar är i livet ärver de dig sålunda till 100 %. Först efter att en eller båda av dem avlidit går arvet vidare till nästa grupp.
Fri förfoganderätt innebär att den efterlevande fritt förfogar över arvet och får spendera eller använda tillgångarna som den efterlevande önskar förutom att testamentera om arvet till annan. Vanligt är att testamentera till sambo eller make med fri förfoganderätt och att bestämma att efter sambons död ska släkting eller vän erhålla det återstående arvet.
Full äganderätt innebär att den efterlevande, förutom att den får spendera arvet, även får testamentera om arvet till annan. Kontakta oss advokater på Advokatbyrån Familj & Försvar för mer information om testamente och arv.
Advokatbyrån Familj & Försvar hjälper dig att skriva och upprätta framtidsfullmakt, testamente, äktenskapsförord, gåvobrev och andra ekonomiska familjerättsliga avtal i Stockholm eller på distans. Vi erbjuder möten via Skype, Teams, Zoom, digitalt eller per telefon. Vi arbetar över hela Sverige men har kontoret i Stockholm och föreläser även regelbundet inom våra kompetensområden. Vi har självklart tystnadsplikt.