Särskild förvaltning skapas genom förordnande i testamente, gåvobrev eller förmånstagarförordnande i försäkring. Då utser man en person som ska hjälpa barnet med t.ex. arvets förvaltning. Barnet blir ägare av tillgången men får hjälp av förvaltningen av den särskilda förvaltaren. Det vanligaste är att bestämma om särskild förvaltning i ett testamente.
Ett bra sätt att skydda barns egendom från en vårdnadshavares eller överförmyndarens inflytande är att i ett testamente bestämma att arvet ska förvaltas av en särskild förvaltare.
Särskild förvaltning är bra och vanligt efter en skilsmässa eller en separation för att den andra föräldern inte ska kunna påverka barnets arv. Det är även vanligt med särskild förvaltning om testatorn eller föräldrarna är förmögna eller att barnet ärver företag. Likaså när mor- eller farföräldrar testamenterar till underåriga barnbarn.
Vidare kan det vara bra med särskild förvaltning om man önskar att barnet ska få hjälp att förvalta sina tillgångar av en person som man har särskilt förtroende för och att barnet ska få glädje av sitt arv innan myndighetsdagen.
Det är möjligt att bestämma att den särskilda förvaltningen ska pågå efter att barnet blivit myndigt och sålunda efter att barnet fyllt 18 år, till exempel 25 år eller 30 år. En högre ålder är vanligt vid särskild förvaltning om barnets arv kan förväntas utgöra en förmögenhet eller om barnet har en funktionsvariation.
Det som är särskilt positivt med särskild förvaltning är att barn och barnbarn efter angivna villkor kan få möjlighet att få ta del av sitt arv innan myndighetsdagen eller att den särskilda förvaltningen upphört, efter godkännande av den särskilda förvaltaren.
Genom särskild förvaltning kan man skydda barns arv från den andra förälderns bestämmanderätt efter en separation eller skilsmässa. Genom särskild förvaltning kan man bestämma att den andra vårdnadshavaren inte får ta ut pengar från barnets bankkonto, sälja barnets egendom eller på annat sätt bestämma över tillgångarna. Likaså kan barnbarns arv skyddas från föräldrars inflytande. Vanligtvis är det nämligen barnets förmyndare som bestämmer över omyndiga barns tillgångar. Därför är det vanligt att förordna om särskild förvaltning efter en skilsmässa eller en separation.
Den särskilda förvaltaren ska tillse att den omyndiges egendom förvaltas på bästa sätt till en viss ålder och kan skydda barnets arv från att en vårdnadshavare tar ut pengar från barnets konton. Den särskilda förvaltaren kan efter villkor i testamente eller gåvobrev godkänna vilka saker som barnet ska få pengar till, tex. utbildning, bostad, fritidsaktiviteter, medicin eller utlandsresor m.m.
Kontakta oss advokater på Advokatbyrån Familj & Försvar för mer information om särskild förvaltning och testamente. Vi skräddarsyr ditt testamente med särskild förvaltning enligt dina önskemål.
Advokatbyrån Familj & Försvar hjälper dig att skriva och upprätta testamente, framtidsfullmakt, äktenskapsförord, gåvobrev och andra ekonomiska familjerättsliga avtal i Stockholm eller på distans. Vi erbjuder möten via Skype, Teams, Zoom, digitalt eller per telefon. Vi arbetar över hela Sverige men har kontoret i Stockholm och föreläser även regelbundet inom våra kompetensområden. Vi har självklart tystnadsplikt.