Om föräldrar inte kan komma överens om vårdnaden om barnet, barnets boende eller umgänge med en förälder kan domstolen besluta i dessa frågor. Om föräldrar inte kan samarbeta och kommunicera kan den gemensamma vårdnaden upplösas efter ansökan hos tingsrätten.
När föräldrarna är överens kan de be om hjälp hos Familjerätten med samarbetssamtal eller avtal. Vi på Advokatbyrån Familj & Försvar kan även hjälpa till med att skriva ett avtal om vårdnad, boende och umgänge som sedan domfästs (avtalet fastställs genom beslut i tingsrätten) eller godkänns av socialnämnden. Om föräldrarna inte är överens kan tingsrätten fatta beslut i frågan och då bör parterna alltid ta hjälp av en advokat som är expert inom familjerätt och vårdnadstvister.
Om föräldrar inte kan samarbeta och kommunicera på ett sätt som tillförsäkrar barnet alla de rättigheter som barnet har enligt föräldrabalken kan den gemensamma vårdnaden upplösas. Vid bedömningen av om föräldrarna ska ha gemensam vårdnad eller om en av dem ska ha ensam vårdnad ska rätten fästa avseende särskilt vid föräldrarnas förmåga att sätta barnets behov främst och ta ett gemensamt ansvar i frågor som rör barnet. Sedan en lagändring av föräldrabalken år 2021 beaktar inte domstolen lika mycket föräldrarnas förmåga att kunna samarbete utan mer hur barnet påverkats av föräldrarnas samarbete.
Om föräldrarna är överens kan de be om hjälp hos familjerätten för hjälp med avtal. Om föräldrarna inte är överens kan tingsrätten fatta beslut i frågan och då behöver man hjälp av en specialiserad advokat inom familjerätt. Vi hjälper dagligen pappor och mammor i olika vårdnadstvister och försöker så långt som möjligt skapa överenskommelser. Om inte det går, yrkar vi att tingsrätten ska fatta beslut i frågan.
Det är barnets bästa som ska vara avgörande vid domstolens beslut om vårdnad, boende och umgänge. För att en förälder ska få ensam vårdnad i domstolen krävs det oftast att det kan bevisas att någon konkret åtgärd avseende barnet hindrats på grund av föräldrarnas bristande samarbete. Eller att konflikten mellan föräldrarna är omfattande och påverkar barnet eller att någon riskerar att utsättas för övergrepp. Det krävs sålunda att den gemensamma vårdnaden är negativ för barnet. Kraven på samarbete och kommunikation för gemensam vårdnad har dock minskats de senaste åren och lagstiftningen har ändrats eftersom vårdnadstvisterna har ökat. Fråga oss om råd i din situation.
Tingsrätten kan fatta interimistiska (tillfälliga) beslut om vårdnaden, barnets boende eller umgänge. Tingsrätten är inte skyldig att fatta ett interimistiskt beslut. Om det dock är brådskande åtgärder som behöver vidtas kan domstolen fatta beslut som gäller till dess att annat slutligt beslut fattats, t.ex. till dess att målet avslutas genom dom. Ofta uppkommer fråga om barnets pass, boende, skola, folkbokföring eller sjukvård samt påstående om en olämplig förälder när interimistiskt yrkande inges till domstolen.
Om en förälder vid utövandet av vårdnaden om ett barn gör sig skyldig till missbruk eller försummelse eller i övrigt brister i omsorgen om barnet på ett sätt som medför bestående fara för barnets hälsa eller utveckling, skall rätten besluta om ändring i vårdnaden. Om hot eller våld förekommit mellan föräldrarna finns även skäl för att ändra gemensam vårdnad till ensam vårdnad. Som tidigare förklarats ska alltid barnets bästa vara avgörande.
Vi på Advokatbyrån Familj & Försvar hjälper dig att ansöka om interimistiska beslut för att skyndsamt få en lösning. Vi har de bästa argumenten och använder lagstiftning, praxis samt litteratur för att övertyga domstolen.
Barnets bästa skall vara avgörande för domstolens alla beslut om vårdnad, boende och umgänge står det i föräldrabalken. Vid tingsrättens bedömning av vad som är bäst för barnet skall det fästas avseende särskilt vid risken för att barnet eller någon annan i familjen utsätts för övergrepp eller att barnet olovligen förs bort eller hålls kvar eller annars far illa, och barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna.
Hänsyn ska även tas till barnets vilja med beaktande av barnets ålder och mognad. Detta framgår av föräldrabalkens 6 kap. 2 a §. Desto äldre barnet blivit, desto mer har barnet att säga till om. Ofta väger barnets vilja tungt när barnet blivit 12 år. Genom att Barnkonventionen blivit svensk lag har domstolen fått högre krav på sig att bedöma vad som är barnets bästa och dessutom har barnets rätt till information och delaktighet förstärkts.