Advokatbyrån Familj & Försvar (biträdande jurist)
Biträdande jurist
Redan när jag började studera juridik hade jag ett tydligt mål att jag skulle bli målsägandebiträde och hjälpa människor blivit utsatta för brott. Sedan dess har mitt intresse för humanjuridiken ökat och jag har även läst specialkurser i både straffrätt och familjerätt.
Jag brinner verkligen för att kunna finnas där som ett bollplank och stöd för mina klienter i olika situationer i livet. Vare sig det är att livet förändras på grund av en skilsmässa och klienten behöver hjälp med att upprätta ett bodelningsavtal, om det är en vårdnadstvist eller om en person blivit utsatt eller misstänkt för ett brott. Jag har tidigare arbetat med såväl brottmål som familjerätt och jag har verkligen insett att jag vill jobba med detta – där jag kan göra en stor skillnad för den enskilda individen.
Med min bakgrund inom ekonomisk familjerätt vet jag hur viktigt det är att upprätta avtal i förebyggande syfte, i alla olika lägen i livet. Genom min erfarenhet kan jag snabbt göra en behovsanalys för att konstatera vad klienten behöver, fastän personen själv kanske inte tänkt på det. Fler borde exempelvis skriva ett testamente. Jag brukar vidare alltid säga att det är bra att skriva avtal medan man är sams, så minskar man utrymmet för diskussion och osämja i efterhand.
Äktenskapsförord och samboavtal är viktiga avtal som inte tar lång tid att upprätta. Det är dock inte bara i parrelationer som det är viktigt att upprätta avtal. Ett exempel på detta är behovet av en framtidsfullmakt; många tänker att det är något man ordnar till sina föräldrar eller mor/farföräldrar för att underlätta i livets sista skede. Många har inte en tanke på att man själv, som ung, skulle kunna råka ut för en olycka eller liknande och inte kunna råda över sin ekonomi under viss tid. Har man då ingen framtidsfullmakt kan det bli mycket krångligare att sköta alla de nödvändiga bitar som behövs i en persons liv.
Jag skulle säga att en framgångsfaktor som ombud är att vara påläst och tydlig i sitt anförande samt att inte krångla till saker i onödan. En annan aspekt som är viktig är att lyssna och ta in vad domaren säger. Med det sagt innebär inte det att man som ombud nödvändigtvis behöver dela domarens syn i alla frågor men då är det viktigt att förklara anledningen till detta, så att domaren inte ska få en uppfattning av att man sätter sig på tvären bara för sakens skull.
Min viktigaste uppgift som ombud är att göra allt jag kan för att det ska bli så bra som möjligt för min klient och ibland innebär det att man måste vara lite ”omständlig” i domarens ögon. Så länge man har ett gott bemötande och grund för sina påståenden upplever jag dock att det tas emot på ett bra sätt.