Misstänkt för ringa narkotikabrott vid eget bruk eller innehav

Ringa narkotikabrott advokat

Misstänkt för ringa narkotikabrott vid eget bruk eller innehav

Innan 2020 var eget bruk den dominerande kategorin bland de anmälda narkotikabrotten, därefter har innehav utgjort den största delen. Innehav av narkotika var den mest förekommande brottstypen år 2023 av samtliga anmälda narkotikabrott och utgjorde 52 % av de anmälda narkotikabrotten. I denna artikel förklaras vad ringa narkotikabrott är för brott och den rättsliga processen när en person blir misstänkt för ringa narkotikabrott.

Vad är den vanligaste typen av narkotikabrott i Sverige?

Cannabis är den vanligaste typen av narkotika som används i Sverige. Enligt en undersökning från 2022 var det 2,5 procent av befolkningen i åldrarna 16–84 år som uppgav att de använt cannabis någon gång under de senaste 12 månaderna. Samtidigt uppgav 1,4 procent att de använt annan typ av narkotika än cannabis under de senaste 12 månaderna.

Är det olagligt att både använda och inneha narkotika i Sverige?

Enligt svensk rätt är det olagligt att både bruka (använda) och inneha narkotika. Regler om narkotikabrott regleras i narkotikastrafflagen (1968:64). Enligt 1 § döms den som innehar, brukar eller tar annan befattning med narkotika för narkotikabrott i högst tre år. I 2 § regleras att om brott enligt 1 § med hänsyn till arten och mängden narkotika samt övriga omständigheter är att anse som ringa, döms för ringa narkotikabrott till böter eller fängelse i högst sex månader.

Vad händer när en person blir misstänkt för ringa narkotikabrott?

Om en person blir misstänkt för ringa narkotikabrott inleds det en förundersökning. Under förundersökningen kommer förhör att hållas med personen avseende misstanken, varefter den misstänkte får möjlighet att avge sin inställning och omständigheterna kring aktuellt händelseförlopp, om denne således vill. Som misstänkt har den enskilde ingen skyldighet att yttra sig vid polisförhör (Läs mer i artikeln Vad har jag för rättigheter vid polisförhör?).


Det kan vara så att åklagaren beslutar om att meddela ett så kallat strafföreläggande i stället för att väcka åtal. Det kan vara aktuellt om brottet är erkänt och om brottet är av mindre allvarligt slag, såsom misstanke avseende ringa narkotikabrott. Genom att godkänna ett strafföreläggande erkänner personen brottet och accepterar påföljden, vilket innebär att det inte blir någon förhandling.


När förundersökningen avslutats kan åklagaren väcka åtal eller lägga ned åtalet. Om åklagaren väcker åtal mot den misstänkte blir det ett mål i tingsrätten. När ärendet blivit till ett mål i tingsrätten kommer den misstänkte kallas till förhandling alternativt beslutar tingsrätten att handlägga målet skriftligen. Bedömningen görs av tingsrätten utifrån omständigheterna i målet.


Oavsett kommer den misstänkte få en möjlighet att yttra sig över utredningen och bevisningen som finns mot denne. Den misstänkte får även möjlighet att åberopa egen bevisning.

Vad måste åklagaren bevisa vid ringa narkotikabrott?

Åklagaren har bevisbördan för att brott är begånget. Med innehav av narkotika avses att någon har narkotika i sin besittning på så sätt att denne har möjlighet att utöva faktisk rådighet över den. Med bruk av narkotika avses att personen haft narkotika i kroppen – sålunda att personen exempelvis intagit narkotika på en fest i syfte att berusa sig. Vanligt är att åklagaren påstår att personen rökt hasch, tagit kokain, amfetamin eller ecstasy. Även om de objektiva förutsättningarna är uppfyllda, sålunda att personen haft narkotika i sin kropp, kvarstår att bevisa att den misstänkte haft uppsåt till brottet. Åklagaren har bevisbördan avseende att den åtalade även haft uppsåt att bruka eller inneha narkotikan. Åklagaren måste sålunda kunna bevisa att den misstänkte haft för avsikt att ta eller ha narkotika i sin besittning.

Påföljd och straff vid ringa narkotikabrott

Påföljden, dvs. straffet för ringa narkotikabrott, bedöms individuellt utifrån omständigheterna i respektive mål. Rätten tar vid påföljdsbestämning bland annat hänsyn till brottets art och tidigare brottslighet. Vad gäller narkotikabrott och specifikt ringa narkotikabrott är det vanligaste, vid en förstagångsförseelse, att påföljden blir böter. Brukande av all sorts narkotika föranleder 30 dagsböter. När det gäller innehav av narkotika baseras antal böter på narkotikasort samt mängd. Exempelvis om en person döms för innehav av två gram cannabis hamnar dagsboten på 40. Vad dagsbotens totala belopp blir baseras på den enskildes ekonomiska situation. Du kan läsa mer om skillnaden mellan narkotikabrott och grovt narkotikabrott i vår tidigare artikel.

Har jag rätt till offentlig försvarare eller privat försvarare vid ringa narkotikabrott?

Du har alltid rätt att ta hjälp av en advokat eller en jurist när du är misstänkt för ett brott men ibland måste du betala själv för advokatens arbete. Du kan framställa önskemål om en offentlig försvarare till polisen. Offentlig försvarare förordnas av tingsrätten och staten betalar då kostnaden under utredningen. I mål om ringa narkotikabrott tenderar tingsrätten dock sällan att utse en offentlig försvarare med tanke på målets mindre omfattning. Det kan dock finnas särskilda skäl som gör att du förordnas en offentlig försvarare.

 

Du har dock alltid rätt till en privat försvarare, vid förhör och rättegång. Du betalar då själv för arbetet initialt men kan yrka på ersättning för hela eller delar av kostnaden om du frias från brott.

Du kan önska en av juristerna på Advokatbyrån Familj & Försvar. Du är även välkommen att kontakta oss om du önskar rådgivning inför ett förhör eller förhandling. Vi erbjuder exempelvis en timmes juridisk rådgivning till klienter, till ett fast pris, som vill veta om sina rättigheter och möjligheter att bli friad.
Assal Soltani
Biträdande jurist
0046852027737AS@advokatff.selinkedin.com/in/juristassalsoltani
Johan Lindgren
Advokat och grundare
0046852027737JL@advokatff.selinkedin.com/in/advokatjohanlindgren