Ja, polisen får hålla förhör med vem som helst som antas kunna lämna upplysningar av betydelse för utredningen (23:6 rättegångsbalken). Vem som helst kan sålunda bli kallad på polisförhör.
Det är en allmän skyldighet att underkasta sig förhör. Du är alltså skyldig att inställa dig på förhör oavsett om du är kallad i egenskap av misstänkt, målsägande eller vittne.
Att man är skyldig att underkasta sig förhör är dock inte detsamma som att vara skyldig att medverka vid förhör.
Böter (vite) kan användas som påtryckningsmedel på den som ska höras. Det framgår dock av lagtexten att man får kallas vid vite ”om det är lämpligt med hänsyn till omständigheterna i det enskilda fallet” (23:6 rättegångsbalken).
Vite får inte användas mot den som är under 15 år och bör inte användas mot någon mellan 15 och 18 år.
Ja, du kan under vissa förutsättningar hämtas till polisförhör. Under vissa omständigheter kan en person som inte hörsammat en kallelse till förhör bli föremål för hämtning. En första förutsättning är den som ska höras utan giltig orsak inte efterföljt kallelsen. Att någon på grund av sjukdom inte hörsammat kallelsen är i regel inte tillräckligt för att bli hämtad till förhör.
I vilka situationer någon kan bli föremål för hämtning framgår av 23:6 rättegångsbalken.
Straffmyndiga personer, d.v.s. personer över 15 år, är skyldiga att kvarstanna för förhör i sex timmar. Tiden kan förlängas med ytterligare sex timmar om du är misstänkt för brott och det är av synnerlig vikt att du är tillgänglig för fortsatt förhör.
Har du blivit gripen får polisen alltså som längst hålla kvar dig i tolv timmar (6 + 6 timmar). Därefter ska du släppas fri såvida inte åklagaren fattar beslut om att du ska anhållas.
Den som är under 15 år är inte skyldig att stanna kvar längre än tre timmar. Om det är av synnerlig vikt för utredningen kan tiden förlängas med ytterligare tre timmar.
Regler om kvarstannande för förhör finns i 23:6 rättegångsbalken.
Som framgår ovan krävs att det är av synnerlig vikt att du är tillgänglig för fortsatt förhör för att förhörstiden ska få förlängas. Så kan exempelvis vara fallet om det under förhöret kommer fram uppgifter som kräver att en omedelbar husrannsakan ska göras. I en sådan situation anses det vara av synnerlig vikt att den misstänkte finns tillgänglig för förhör även efter avslutad husrannsakan. Du får i en sådan situation stanna kvar i ett s.k. ”väntläge” för att kunna höras mot resultatet av husrannsakan.
Vi på Advokatbyrån Familj & Försvar tar ofta emot uppdrag som offentlig försvarare, privat försvarare, målsägandebiträde och särskild företrädare för barn.
Du är varmt välkommen att kontakta oss på Advokatbyrån Familj & Försvar för inledande gratis rådgivning på telefon för en behovsanalys. Vi har tystnadsplikt.