Måste föräldrar betala skadestånd för brott som barnet begått?

Skadestånd för ungdomsbrottslighet advokat

Måste föräldrar betala skadestånd för brott som barnet begått?

Ungdomsbrottsligheten, d.v.s. brott begångna av barn mellan 15–17 år, har ökat kraftigt de senaste åren. Av Åklagarmyndighetens årsredovisning för 2023 framgår att antalet pågående förundersökningar om mord och dråp (inklusive försök) med misstänkta i åldrarna 15–17 år ökade med 77 procent och att antalet pågående förundersökningar om vapenbrott med misstänkta ungdomar ökade med drygt 30 procent under 2023 jämfört med föregående år. Det har under samma tidsperiod även skett en drygt trefaldig ökning av antalet inkomna brottsmisstankar om allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning där de misstänkta är ungdomar. På senare tid har även revideringar gjorts på skadeståndsrättens område med höjda ersättningsnivåer till brottsoffer som följd. I Sverige kan även föräldrar till barn som begått brott behöva betala skadestånd. I denna artikel förklarar advokatbyrån kortfattat vad som gäller kring föräldrars skadeståndsskyldighet.

Vem är skadeståndsskyldig och för vad?

Av skadeståndslagen framgår att en förälder som har vårdnaden om ett barn ska ersätta personskada eller sakskada som barnet vållat genom brott och skada på grund av att barnet kränker någon annan.

Vad är personskada?

Med personskada menas fysiska skador på någons kropp och psykiska besvär.

Vad är sakskada?

Sakskada är skador på föremål, exempelvis en byggnad, en telefon, kläder eller liknande. Ersättning för sakskada omfattar exempelvis sakens värde eller reparationskostnader.

Vad menas med kränkning?

Med kränkning menas ett angrepp på någons person, frihet, frid eller ära. Ersättning för kränkning bestäms efter schablon. Schablonen ser olika ut beroende på brottstyp (vilket brott man utsatts för). Ersättningen syftar till att kompensera känslor som den kränkande handlingen har framkallat, t ex rädsla, förnedring, skam eller liknande. Den ska även bidra till att den drabbade får upprättelse för den kränkande handlingen. Den 1 juli 2022 trädde nya regler i kraft med höjda ersättningsnivåer som följd. Det betyder att schablonerna för kränkningsersättning har höjts. En person som utsatts för brott har idag rätt till högre skadestånd avseende kränkning än tidigare. Mer information om de olika typerna av skadestånd går att läsa i vår artikel Skadestånd till dig som utsatts för brott.

Finns det någon beloppsbegränsning i vårdnadshavarens betalningsansvar?

Ja, skadeståndsansvaret är begränsat till en femtedel av prisbasbeloppet för det år som skadehändelsen (brottet) inträffade.

Vad är ett prisbasbelopp?

Prisbasbelopp är ett indexbelopp som årligen justeras utifrån inflationsnivån i Sverige. Det ändras en gång per år.

Hur mycket är prisbasbeloppet och vilket belopp måste föräldern som mest betala?

Prisbasbeloppet för 2025 är 58 800 kronor.

En vårdnadshavares betalningsansvar för brott begångna år 2025 uppgår maximalt till 11 760 kr per skadehändelse (1/5 av 58 800 kr).

Är det bara vårdnadshavare som är skadeståndsskyldiga?

För att skadeståndsansvar för en förälder ska uppkomma krävs att föräldern också är vårdnadshavare för barnet. Det är sålunda vårdnadsansvaret som styr kretsen av skadeståndsskyldiga. Motsatsvis är en förälder som inte är vårdnadshavare heller inte skadeståndsskyldig för brott som barnet begår. Vårdnadsansvaret kvarstår till dess barnet blir myndig, d.v.s. fyller 18 år.

Är det skillnad i betalningsansvar om det finns två vårdnadshavare?

Har barnet två vårdnadshavare är föräldrarna solidariskt betalningsansvariga. Det betyder att den ena föräldern kan krävas på betalning av hela beloppet om den andra vårdnadshavaren inte betalar sin del av beloppet.

Finns bara en vårdnadshavare är den ensamt betalningsansvarig.

Varför måste jag som vårdnadshavare betala mitt barns skadestånd?

Reglerna om skadeståndsskyldighet för vårdnadshavare i skadeståndslagen hänger nära samman med reglerna i föräldrabalken som säger att en vårdnadshavare har ett långtgående ansvar att utöva tillsyn över sina barn. Om man som förälder brister i denna tillsyn kan man bli skadeståndsskyldig för skador som barnet orsakar genom brott, dock upp till en viss nivå (vilket framgår ovan). En vårdnadshavare har med andra ord ett strikt ansvar för skador som barnet vållar genom brott. Det kallas för principalansvar.

Vad händer om vårdnadshavaren inte kan betala skadeståndet?

Skadestånd kan jämkas, med andra ord sättas ned, om det anses oskäligt. Jämkning tillämpas dock mycket restriktivt – i undantagsfall. Huvudregeln är därför att en vårdnadshavare blir skyldig att betala skadestånd för skador som barnet vållat genom brott.

 

Kronofogden hjälper till att driva in betalning för utdömt skadestånd, om betalning inte sker frivilligt.

Familjerättsadvokaterna på Advokatbyrån Familj & Försvar är specialister inom brottmål. Vi har kontor i Stockholm och Uppsala län, men arbetar över hela Sverige. Vi kan hjälpa dig som försvarsadvokat eller målsägandebiträde. Kontakta oss gärna per telefon eller e-post. Vi erbjuder inledande gratis behovsanalys på telefon.
Linn Wallander
Advokat
0046852027737LW@advokatff.selinkedin.com/in/advokatlinnwallander
Johan Lindgren
Advokat och grundare
0046852027737JL@advokatff.selinkedin.com/in/advokatjohanlindgren