Nej, att någon utsatts för brott innebär inte per automatik att målsäganden kommer ha rätt till ett målsägandebiträde. Det är främst brott mot person som ger rätt till ett målsägandebiträde. Med brott mot person menas exempelvis misshandelsbrott och sexualbrott. Exempelvis får ofta ett brottsoffer ett målsägandebiträde när målsäganden utsatts för våldtäkt eller sexuella övergrepp, misshandel eller våld i nära relation, olaga hot, rån, försök till mord eller annat allvarligt brott. Personer som utsätts för ekonomisk brottslighet såsom bedrägeri får i regel inte ett målsägandebiträde.
Målsägandebiträdet ska tillvarata målsägandens intressen under förundersökningen och i den efterföljande rättegången. Målsägandebiträdet ska även vara ett stöd för målsäganden under processen. Det brukar formuleras som att målsägandebiträdet har en kurativ roll. Målsägandebiträdet har också till uppgift att föra målsägandens skadeståndstalan vid rättegången, förutsatt att målsäganden begär skadestånd.
Målsäganden har rätt att biträda åtalet. När målsäganden biträder åtalet brukar man säga att det råder processgemenskap mellan åklagaren och målsäganden. Genom att biträda åtalet följer en del rättigheter för målsäganden. Exempelvis får målsäganden ändra och justera åtalet. Målsäganden kan också yrka på en annan påföljd än vad åklagaren gjort. När åtalet biträds får målsäganden lägga fram egen bevisning och även åberopa andra omständigheter i gärningsbeskrivningen. Allt detta gör målsägandebiträdet å målsägandens vägnar när åtalet biträds.
Rättegångar är som huvudregel offentliga i Sverige, d.v.s. öppna för allmänheten. Vem som helst kan gå och lyssna på en rättegång. Domstolen kan dock besluta om stängda dörrar i vissa typer av mål. Stängda dörrar innebär att allmänheten inte får närvara. Målsägandebiträdet kan yrka på stängda dörrar. Domstolen fattar beslut om stängda dörrar i känsliga mål, exempelvis mål som rör sexualbrott eller mål som rör unga personer. Domstolen kan även fatta beslut om stängda dörrar endast i vissa delar av rättegången.