Ett testamente är en legal handling där du förordnar om hur du vill att din kvarlåtenskap ska fördelas efter att du har avlidit.
Testamentet är inte bindande och registreras inte någonstans. Du kan alltså när du vill, upphäva eller ändra ditt testamente. Det som du skriver i testamentet blir följaktligen juridiskt bindande först när du har dött. En person som står med i testamentet kan sålunda inte kräva att få något enligt testamentet så länge du lever.
Utöver att du själv kan bestämma hur dina tillgångar ska fördelas efter att du gått bort finns det många andra fördelar. Du kan exempelvis förordna om att personer eller organisationer som egentligen inte har någon arvsrätt efter dig får ärva i form av legat . Du kan förordna om att skjuta upp åldern för när dina barn eller barnbarn själva ska kunna förfoga över sitt arv, s.k. särskild förvaltning. Vidare kan du göra ett lagval om vilken lag som ska vara gällande efter din bortgång. Till exempel, om du är utlandsboende men svensk medborgare, kan du genom ett testamente välja att svensk arvslag (Ärvdabalken) ska gälla, i stället för arvslagen i det land där du bor.
Den allra viktigaste fördelen med ett testamente är att du kan förordna om att arvet som du efterlämnar ska vara mottagarens enskilda egendom. Att förordna om enskild egendom innebär att arvet som mottagaren erhåller inte ska ingå i en bodelning vid en eventuell skilsmässa, separation eller bortgång.
När du skriver ett testamente underlättar du sålunda för dina efterlevande och minskar risken för eventuella tvister och osämja mellan nära och kära.
När du skriver testamente är det viktigt att du funderar igenom hur du vill fördela din kvarlåtenskap. Vem eller vilka ha rätt att ärva dig? Det är viktigt att ditt testamente återspeglar din vilja och inte vad andra tycker eller vill. Vi på Advokatbyrån Familj & Försvar ger dagligen råd till klienter avseende testamente.
Det är även viktigt att du förstår innebörden av det som anges i testamentet, att formuleringen är korrekt och att ditt testamente uppfyller formkraven som följer av lag. Om formuleringen är oklar eller testamentet inte uppfyller formkraven kan det finnas skäl till att tvist uppkommer mellan dina efterlevande.
När man tolkar ett testamente görs det bokstavligt. Det innebär sålunda att dina efterlevande eller domstolen inte kan eller får göra fria tolkningar över vad du kan antas ha menat med testamentet eller vad som kan anses som skäligt eller rättvist. Vid tolkningssvårigheter i ett testamente kan en tvist om tolkningen av ett testamente behövas.
I den första arvsklassen ingår den avlidnes avkomlingar vilket innefattar den avlidnes barn och barnbarn. Dessa är således först i tur att ärva den avlidne. Om det helt saknas arvingar i den första arvsklassen går man vidare till nästa arvsklass.
I den andra arvsklassen ingår den avlidnes föräldrar eller deras barn, det vill säga den avlidnes syskon eller syskonbarn. Om det helt skulle saknas arvingar i den andra arvsklassen också går man vidare till tredje arvsklassen som innefattar den avlidnes far- och morföräldrar och deras barn, dock aldrig deras barnbarn. Alltså har kusiner aldrig rätt att ärva om man inte förordnar om detta i testamente.
För de fall du dör utan att efterlämna make eller arvingar enligt arvsordningen tillfaller hela din kvarlåtenskap den Allmänna arvsfonden.
Om du vill ha hjälp att skriva ett testamente eller har frågor om arvsrätt ska du inte tveka över att höra av dig till oss på [email protected].
Vi på Advokatbyrån Familj & Försvar hjälper gärna till med att förklara lagens innebörd vad gäller testamenten och att skriva ett tydligt, korrekt och välformulerat testamente som uppfyller lagens formkrav och återspeglar din vilja.
Vi erbjuder möten på vårt kontor eller digitalt via Teams samt inledande gratis rådgivning över telefon för en behovsanalys.